Laat jij je wel eens leiden door angst? Is angst een slechte raadgever?
Hoe zit het met jouw verlangens?
Verlangen en angst. Ze liggen dicht bij elkaar. Aan de ene kant het verlangen naar….aan de andere kant de angst voor…
Je verlangt wellicht naar meer rust, ontspanning, tevredenheid met wie je bent en met je situatie. Je verlangt misschien naar minder moeten en denken, minder spanning en stress.
Je verlangt naar meer durven en het aangaan van dat waar je nu nog het liefst voor wegloopt.
Je verlangt ernaar om zelfverzekerd te zijn . Je zegje te kunnen doen zonder de angst voor afgaan of om door de mand vallen, voor afwijzing of het gevoel er niet bij te horen.
Angst. In basis een gezonde emotie die bij direct levensgevaar of een situatie waarin je word bedreigd, je zenuwstelsel aanzet tot actie; het zogenaamde vlucht, vecht of bevries systeem.
Maar…ons brein kan geen onderscheid maken tussen échte angst en ‘valse’ angst. 'Valse' angst is de angst die we ervaren als er geen levensbedreigende situatie is, maar die ons wel belemmert in dat wat we graag zouden willen.
Iedere keer als ons brein op basis van ‘valse angst’ in actie komt, veroorzaakt dat een stressreactie in ons zenuwstelsel. Het gevolg daarvan is verlies van energie. Als dit vaak voorkomt kan het schadelijk voor je gezondheid zijn. Te veel stressreacties verzwakken ons immuunsysteem waardoor we minder weerbaar zijn.
Het is niet vreemd dat je angst voor afwijzing, angst om er niet bij te horen of angst om door de mand te vallen ervaart. Of angst voor het niet bij een groep horen of het afgaan voor een groep mensen. Het is niet vreemd, er is een reden voor. Het is een gevolg van dat wat jij jezelf hebt aangeleerd om staande te blijven in jouw situatie en omgeving. We zijn ten slotte allemaal op zoek naar veiligheid in onszelf en in onze omgeving.
Wellicht is angst in jouw geval een slechte raadgever geworden en is het tijd voor nieuwe programmering van je brein. Gelukkig is dit mogelijk!
Het vraagt moed om te onderzoeken wat jouw ‘valse angsten’ zijn. Om richting je verlangen te bewegen en te ontwikkelen.
Want ergens tussen de angst en het verlangen, ligt onze groeigrens. Op de groeigrens gaan staan betekent dat je voldoende moed hebt verzameld om uit je ‘comfortzone’ te komen. Op de groeigrens gaan staan betekent dat je niet terug valt in voor jou bekend gedrag. Op de groeigrens gaan staan betekent dat je innerlijke keuzevrijheid gaat ontwikkelen om te kiezen richting je verlangen te bewegen.
Het vraagt moed om op de groeigrens te gaan staan. Tussen je angst en je verlangen in. Door op de groeigrens te gaan staan, kun je je angst onderzoeken en tegelijk zien waar je zo graag naar toe wilt, datgene waar je naar verlangt om te voelen, te denken, te doen.
Het onderzoeken van jouw manieren om staande te blijven, het onderzoeken van wellicht jouw oude pijn, zorgt voor een leven met veel minder ongezonde stress. Sterker nog, het zorgt voor een leven vol met vreugde. Het zorgt ervoor dat je van je angst richting je verlangen kunt bewegen.
Heb jij moed om op de groeigrens te gaan staan? Zodat je innerlijke keuzevrijheid gaat ontwikkelen, niet langer gevangen bent door jouw angsten en dat wat je niet lukt? Maar om juist te gaan kijken naar dat wat je zo graag wil en dat wat je nodig hebt om richting je verlangen te bewegen?
Zet vandaag een eerste stap, verzamel je moed en ga op jouw groeigrens staan! Ik geloof dat je dit kunt en dat je alles wat je nodig hebt om te veranderen al in je hebt.
Steuntje nodig? Ik loop graag met je mee om je te helpen ontdekken waar jouw angsten én je verlangens liggen en wat je nodig hebt om richting je verlangens te bewegen.
Reactie plaatsen
Reacties