Je bent geliefd
Een belangrijke bron van schaamte en een stuk zelfafwijzing is de gedachte dat er alleen van je gehouden wordt, als… We geloven dat aan ‘houden van’ voorwaarden zijn verbonden, dat we ons alleen geliefd mogen voelen als we iets doen of iets nalaten.
We moeten lief, succesvol, knap zijn, er voor anderen zijn, er niet zijn, anders zijn dan wie we zijn… Om deze ‘liefde’ te ervaren, verstoppen we alles waarvan we denken dat het er niet mag zijn, het er niet hoort te zijn, niet goed of juist is. We verloochenen of verachten zelfs die kanten van onszelf waarvan we denken dat het deze ‘liefde’ in de weg zou kunnen staan.
Voor kinderen is het ervaren en ontvangen van liefde van anderen een basisbehoefte en van levensbelang. En daardoor worden kinderen creatief in het verkrijgen van liefde van anderen. Ze ontwikkelen allerlei manieren om liefde en erkenning te krijgen.
Als je ouder bent geworden, kun je zomaar opeens last hebben van die aangeleerde manieren en kom je er steeds meer achter dat wellicht mensen over je grenzen gaan, dat je hard aan het werk bent met het zorgen voor en het tevreden houden van de mensen om je heen. Of je loopt tegen je perfectionisme aan en betrapt jezelf er wellicht op dat je altijd maar bezig bent en niet meer kunt ontspannen.
Vaak zijn we het ook gewend om onvriendelijk met onszelf om te gaan, waardoor we onszelf onbewust kwetsen. We zijn kritisch op onszelf en zijn het eens met als die kritische stemmen in ons, die ons naar beneden halen. “Hoe kun je nu zo stom zijn?” “Je bent niet belangrijk …” “Je zegt altijd de verkeerde dingen!”., enz.
Willen we, nu we volwassen zijn geworden, nog wel van liefde afhankelijk zijn waaraan allerlei voorwaarden zijn verbonden?
Hoe mooi zou het zijn als we onszelf (meer) leren liefhebben. Het is zo gemakkelijk om naar je ‘minpunten’ te kijken en jezelf vervolgens de grond in te boren.
Hoe mooi zou het zijn als we ons leren focussen op de goede dingen, in plaats van op de slechte. Als we onze successen (hoe klein ze ook zijn) vieren, in plaats van dat we kijken naar ons ‘falen’. Dat we kijken naar hoe mooi we zijn, in plaats van dat we letten op de dingen waar we minder tevreden mee zijn.
Want weet je, dát is precies zoals God naar jou kijkt. Hij heeft jou lief, meer dan jij jezelf ooit lief kan hebben. Hij vindt je prachtig, want Hij heeft jou gemaakt. Jij bent precies zoals Hij jou bedoeld heeft, en jij bent hier met een reden.
Coralien
Reactie plaatsen
Reacties